Senát OS v Prešove oslobodil Mikuláša Č. v kauze vraždy J. Holuba

21.10.2006 Prešov

Prešov 20. októbra (TASR) - Údajného bossa podsvetia Mikuláša Č. oslobodil dnes senát Okresného súdu (OS) v Prešove. Urobil tak na základe toho, že neboli pr...
Prešov 20. októbra (TASR) - Údajného bossa podsvetia Mikuláša Č. oslobodil dnes senát Okresného súdu (OS) v Prešove. Urobil tak na základe toho, že neboli proti nemu počas hlavného pojednávania predložené žiadne priame dôkazy.

Predsedníčka senátu v odôvodnení rozhodnutia povedala, že obžaloba podaná Krajskou prokuratúrou (KP) v Trenčíne \"neuniesla dôkazné bremeno\" pri žalovanom skutku, ktorým bola dokonaná vražda Petra Klešča a nedokonaná vražda Jozefa Holuba. Mikuláš Č. mal naviesť viacerých páchateľov na tento čin a vydať príkaz na jej vykonanie v septembri 1997. Celá obžaloba v tomto bode bola postavená len na výpovedi svedka Alexandra H. , známeho v podsvetí ako Šani, ktorý však pred senátom tvrdil, že sa na vražde nezúčastnil a počul o všetkom len od jedného z jej spolupáchateľov Karola Kolárika, dnes už nebohej osoby z košického podsvetia. Poškodený svedok Holub na súde povedal, že nespoznal strelcov a nič bližšie nevedel ani o tom, kto mohol mať záujem na jeho smrti. Ako málo hodnovernú hodnotil súd aj výpoveď jediného vypočutého utajeného svedka v tomto procese.
Podľa predsedníčky senátu ku skutku, trestnému činu vraždy došlo, avšak súd nemohol z neho uznať vinných obžalovaných Mikuláša Č. , Slavomíra S. a Ladislava B. pre nedostatok dôkazov. Prokurátorka KP žiadala uznať všetkých troch za vinných a pre Mikuláša Č. udeliť výnimočný trest v dolnej polovici trestnej sadzby.
Mikuláš Č. sa proti rozsudku neodvolá.
Vo svojom záverečnom slove pred vynesením rozsudku uviedol, že od začiatku je naňho vyvíjaný politický nátlak, on však nie je žiaden \"masový vrah\". Osem rokov sa živí jeho kauza len preto, ako povedal, lebo odmietol \"robiť špinavosti\". Vo výkone väzby i vo výkone trestu ho navštívili \"ľudia asi SIS\" a \"pracovníci polície\" a žiadali od neho svedčiť proti expremiérovi Vladimírovi Mečiarovi a exriaditeľovi SIS Ivanovi Lexovi. Tvrdili mu, že to chce od neho dnes už bývalý minister vnútra Vladimír Palko. Za to mu sľúbili pozíciu chráneného svedka. \"Mal som obviniť nevinných ľudí ako je Mečiar a Lexa a ja som to neurobil, preto trpím, \" vyjadril sa Mikuláš Č. Dodal, že \"operatívni pracovníci polície surfujú po väzniciach ako krysy\" a hľadajú labilných svedkov ochotných čokoľvek dosvedčiť.
Na politický aspekt upozornil aj obhajca Mikuláša Č. Ľubomír Samuel. Vo svojej záverečnej reči vyhlásil, že je \"mediálne známe vyjadrenie Mikuláša Dzurindu, že kým on bude premiérom, tak sa Mikuláš Č. nedostane z basy\". Postup orgánov činných v prípravnom konaní pre tento proces podľa neho \"treba hodnotiť ako protizákonný a protiústavný\".
Senát však uznal vinným v prvom bode obžaloby Ladislava B. Kládol mu za vinu spáchanie vraždy Jána Kromku 24. septembra 1997 v spolupáchateľstve. Senát mu udelil trest 12 rokov odňatia slobody, navyše uložil mu na tri roky ochranný dohľad. Pre výkon trestu ho zaradil do III. nápravnovýchovnej skupiny. Ako predsedníčka senátu zdôvodnila, priamym dôkazom bolo svedectvo Dušana B. , ktorý sa na tomto skutku zúčastnil a dnes je vo výkone trestu za spáchanie iných trestných činov.
Tretí obžalovaný Slavomír S. bol rozhodnutím súdu okamžite prepustený na slobodu.
Rozsudok nenadobudol právoplatnosť. Ako sa vyjadrila v závere pojednávania prokutárorka KP, odvolajú sa proti výroku súdu o výške trestu pre Ladislava B. a proti výroku o oslobodení všetkých troch obžalovaných v prípade vraždy Petra Klešča a pokusu vraždy Holuba. Odvolá sa tiež Ladislav B.
 

Vyberte región

mark